| kȋsati1 -am nedov. lat.‛fermentare’, star. kísati, sed. kȋsam; od tod kȋs lat.‛acetum’, kísel (16. stol.), kȋselkast, kíslost, kislína, kíslica, skȋsati. |
| Enako ali sorodno je stcslovan. kysělъ ‛kisel’, hrv., srb. kȉsati ‛pripravljati se k joku’, nar. tudi ‛kisati, fermentirati’, kȉseo ‛kisel’, rus. kíslyj ‛kisel’, češ. kysat ‛kisati se’. Pslovan. *ky̋sati ‛kisati, fermentirati’ je dalje enako z let. kûsât ‛vreti, kipeti’, kar je prav tako tvorjeno iz ide. *kuh2t-, ničte prevojne stopnje baze *ku̯ah2t- ali *ku̯ath2- ‛spuščati mehurčke, vreti, kisati se, fermentirati, gniti’ (Be II, 33, ES XIII, 269, Po, 627 s.). Slovan. in balt. glagol je tvorbeno morda deziderativ (LIV, 334). |