Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo za:
vaše nastavitve – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal. Ti piškotki so nujni.
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
Te piškotke (ki niso nujni) prispeva Google Analytics. Google spotoma sledi vašemu vedenju na spletu.
Če te piškotke dovolite, bo Google pač vedel, da vas zanima pravilna raba slovenščine.
kȋsati1-amnedov.lat.‛fermentare’, star.kísati, sed.kȋsam; od tod kȋslat.‛acetum’, kísel (16. stol.), kȋselkast, kíslost, kislína, kíslica, skȋsati.
Razlaga
Enako ali sorodno je stcslovan.kysělъ‛kisel’, hrv., srb.kȉsati‛pripravljati se k joku’, nar. tudi ‛kisati, fermentirati’, kȉseo‛kisel’, rus.kíslyj‛kisel’, češ.kysat‛kisati se’. Pslovan.*ky̋sati‛kisati, fermentirati’ je dalje enako z let.kûsât‛vreti, kipeti’, kar je prav tako tvorjeno iz ide.*kuh2t-, ničte prevojne stopnje baze*ku̯ah2t- ali *ku̯ath2-‛spuščati mehurčke, vreti, kisati se, fermentirati, gniti’ (Be II, 33, ES XIII, 269, Po, 627 s.). Slovan. in balt. glagol je tvorbeno morda deziderativ (LIV, 334).