Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo za:
vaše nastavitve – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal. Ti piškotki so nujni.
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
Te piškotke (ki niso nujni) prispeva Google Analytics. Google spotoma sledi vašemu vedenju na spletu.
Če te piškotke dovolite, bo Google pač vedel, da vas zanima pravilna raba slovenščine.
krȍf1krófam‛ocvrto pecivo okrogle oblike z marmeladnim nadevom’=novolat.‛laganum turgidum’ (18. stol.).
Razlaga
Prevzeto iz nem.Krapfen‛krof’, nar. koroško tudi ‛v testo zavit žličnik kot jušna zakuha’, kar se je razvilo iz srvnem.krapfe‛kljuka, kavelj, krempelj’. Ta vrsta jedi je tako poimenovana zaradi svoje oblike. Krofi so sicer danes gladko zaobljeni, nekdaj pa so bili tako kot cmoki in žličniki (in današnje miške) bolj koničasti, zato so poimenovani po kljuki in kavlju (Be II, 81, Kl, 410, Pohl, Die Sprache der Kärntner Küche, 25 ss.).