Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo za:

Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.


Dovolim vse piškotke Dovolim le nujne piškotke
Tiskanje
 
Slovensko gradivo
 
kvȃs -a m lat.‛fermentum’ (16. stol.), kvȃsovka, kvasílo, kváša, kvásiti, prekvásiti, prekvášati.
 
Razlaga
 
Enako je stcslovan. kvasъ ‛kvas, kislo testo, vrsta kisle pijače’, hrv., srb. kvȃs ‛kvas’, rus. kvás ‛vrsta kisle pijače (na suhem kruhu kvašena voda)’ (zakváska ‛kvas’), češ. kvas ‛kvas, vrsta kisle pijače’. Pslovan. *kvȃsъ se je razvilo iz ide. *ku̯ah2tso- (ali *ku̯āth2so-) ‛kvas, sredstvo za fermentacijo’, iz česar je izpeljano še lat. cāseus ‛sir’. Dalje je sorodno let. kûsât ‛vreti’, stind. kváthati ‛vre, kipi’, got. ƕaþō ‛pena’, vse iz ide. baze *ku̯ah2t-, *ku̯ath2- ‛spuščati mehurčke, vreti, kisati se, fermentirati, gniti’ (Be II, 116, ES XIII, 153, Po, 627 s., LIV, 332).
 
Povezani iztočnici
 
Glej tudi kȋsati1, kásen.

SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 25. 11. 2024.