Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo za:

Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tu.


Tiskanje
 
Slovensko gradivo
 
rȋčet -a m ‛jed iz oluščenih ječmenovih zrn’ (19. stol.).
 
Razlaga
 
Prevzeto iz štaj. nem. Ritschet, Ritschert ‛enolončnica iz fižola, ječmena, slanine, suhega mesa, graha in leče’, kor. nem. tudi Ritschad, širše bav. nem. Ritscher, Rötscher, Rütscher v enakem pomenu (M. S. pri Be III, 178). Beseda je verjetno izpeljana iz nar. nem. ritschen, rötschen, srvnem. rütschen, knjiž. nem. rutschen ‛drseti, spodrsniti’, rutschig ‛spolzek’, ker je ričet precej sluzasta, zdrizasta jed (Pohl, Die Sprache der Kärntner Küche, 28 ss.).
 

SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 29. 11. 2024.