Ta stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med uporabniki, štejemo njihovo število in tako izboljšujemo delovanje strani.
Uporabljamo tudi piškotke partnerjev Google Analytics,
ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh. Več o posameznih piškotkih si lahko
preberete tu.
Če ne dovolite uporabe piškotkov za izboljšanje portala Fran, kliknite sem.
Piškotke uporabljamo za:
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
vaše preference – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal.
1. ki je v zvezi z ajdo 1.►prid. beseda + sam. beseda
● ajdov med● ajdovo polje
Ajdov med je v primerjavi z drugimi vrstami cvetličnega medu temnejše barve in ima značilen, močnejši okus.Od 15. stoletja naprej so obširna ajdova polja omogočala bogato jesensko pašo ter s tem razmah čebelarstva.
Blazina, polnjena z ajdovimi luščinami, poleti hladi in pozimi greje.Ajdove luščine, ki nastanejo pri pripravi ajdove kaše, so na Slovenskem še do nedavnega končale na gnojišču, saj za kompost ali hrano živalim niso primerne.
2.1. ki je iz ajde 1.1. ali vsebuje ajdo 1.1.►prid. beseda + sam. beseda
Ajdov kruh iz polnovredne ajdove moke je izredno kakovosten in hranilno bogat.Sladke ajdove štruklje najpogosteje pripravljamo z orehovim nadevom.Po koncu prireditve so se prisotni okrepčali z golažem in ajdovimi žganci.Po potrebi juho začinimo in vanjo zakuhamo ajdovo kašo.Po opravljenem delu so jih gospodinje pogostile z ajdovo potico in vinom.►priredna zveza
● ajdov in koruzni, pirin, proseni, pšenični, rženi
Prodajajo čisto belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke.Zadišalo je po prestah, žemljah, rogljičih, različnih vrstah kruha, od otrobovega do koruznega, čebulnega, ajdovega in pirinega.