Ta stran uporablja piškotke. Piškotke uporabljamo za:
vaše nastavitve – da si zapomnimo, kako želite, da vam deluje naš portal. Ti piškotki so nujni.
analitične namene – spremljamo vedenje uporabnikov, zato da lahko izboljšamo delovanje strani.
Te piškotke (ki niso nujni) prispeva Google Analytics. Google spotoma sledi vašemu vedenju na spletu.
Če te piškotke dovolite, bo Google pač vedel, da vas zanima pravilna raba slovenščine.
1. gojena ali divje rastoča rastlina z zelenimi ali belimi pokončnimi poganjki z luskastim vrhom; primerjaj lat.AsparagusSINONIMI:špargelj►prid. beseda + sam. beseda
● gojeni beluši● beli, zeleni beluši
V ljudskem zdravilstvu je znana korenika gojenega beluša. Posušena je uporabna za pripravo poparka.►glag. + sam. beseda v tožilniku
● gojiti beluše
Beluše gojimo iz sadik ali vrhov korenin, ki jih v vrtnih središčih kupimo spomladi.Če posadimo beluše v več vrstah, je medvrstni prostor zaradi grebenov nižji od ravni tal na vrtu.►sam. beseda + sam. beseda v rodilniku
● poganjki belušev
Na gredah z beluši režemo mlade poganjke belušev.Nasad belušev, v katerega so vključili enajst sort beljenih in zelenih rastlin, so zasnovali leta 1997.►sam. beseda v imenovalniku + glag.
● beluši rastejo
Kjer raste vinska trta, rastejo tudi beluši.Beluš dobro uspeva ob paradižniku, peteršilju in baziliki.►priredna zveza
Zeleni beluši imajo slajši okus, vsebujejo veliko vitaminov in jih pred kuhanjem ni treba lupiti.V nasprotju z belimi zeleni beluši rastejo na zraku in svojo barvo dobijo zaradi izpostavljenosti soncu.Kuhani beluši so okusni tudi kot solata z mladim grahom in rukolo.Ko juha zavre, ji dodamo na 5 centimetrov narezane beluše in pustimo vreti približno 3 minute oz. dokler ne postanejo mehki.►glag. + sam. beseda v tožilniku
Maslo in olje segrejte v ponvi, dodajte beluše in korenček ter pri močni temperaturi med mešanjem pražite 3 minute.Beluše operite, olupite in odrežite olesenele konce.Beluše pokuhamo v slani vodi, ki ji dodamo malo masla in sladkorja.Očiščeno solato položimo na krožnik, čez njo dekorativno položimo beluše.►sam. beseda + sam. beseda v rodilniku
Spodnje, trše dele belušev narežemo na kolobarje.V globok lonec za kuhanje belušev nalijemo vodo, dodamo malo sladkorja in sol.Sezona belušev je od aprila do junija.Uživanje belušev pospešuje delovanje ledvic in izločanje vode, primerni so za ledvične bolnike.►sam. beseda v imenovalniku + glag.
● beluši vsebujejokaj
Beluši vsebujejo malo maščob in sladkorja, precej pa beljakovin, kalija, fosforja, kalcija, železa in žvepla.►sam. beseda + z/s + sam. beseda v orodniku
● rižota z beluši
Tudi ljubitelji solat so prišli na svoj račun, saj so ponujali testeninsko solato z beluši.►sam. beseda + z/s + sam. beseda v orodnikuPosodo namažemo z maslom, stresemo vanjo beluše z jajci, poravnamo in obložimo z rezinami ementalca.►sam. beseda + iz + sam. beseda v rodilnikuDoma pripravljena juha iz belušev je veliko okusnejša kot tista iz pločevinke.Solato iz belušev okrasite z lososom in potresite z drobnjakom.►glag. + z/s + sam. beseda v orodnikuZrezke ponudite z beluši, omako in paradižnikom ter po želji okrasite s svežimi zelišči.►sam. beseda v imenovalniku + vezni glag. + prid. beseda v imenovalnikuZeleni beluši so bolj zdravi, saj vsebujejo tudi veliko mineralov in vitamina C.►števnik + količinski sam. + sam. beseda v rodilnikuNa drobno narežite 30 g belušev in jih prelijte z litrom vrele vode.
Stalne zvezedivji beluš 1. grmičast beluš s tanjšimi, pokončnimi zelenimi poganjki; primerjaj lat.Asparagus acutifoliusSINONIMI:divji špargelj, iz botanikeostrolistni belušDivji beluši rastejo v Evropi, Aziji in severozahodni Afriki na suhih travnikih, peščinah, apnenčastih skalovjih in pobočjih ognjenikov.Poganjke divjih belušev, hmelja in drugih zelišč lahko pripravimo kot prilogo ali samostojno jed.1.1 navadno v množinipoganjek te rastline, zlasti kot hrana, jedSINONIMI:divji špargeljSledila je rižota s škampi in divjimi beluši, ljubitelji mesa so bili veseli puranovega zrezka z omako.Prehransko najbogatejši so divji beluši, saj jih štejemo med najpomembnejše vire folne kisline, pa tudi betakarotena.ostrolistni beluš iz botanikegrmičast beluš s tanjšimi, pokončnimi zelenimi poganjki; primerjaj lat.Asparagus acutifoliusSINONIMI:divji beluš, divji špargeljOstrolistni beluš ali po domače divji špargelj je samonikli sorodnik podobno zdravilnega gojenega beluša.Občudovali smo bujno rastlinje, med katerim so našo pozornost poleg ostrolistnega beluša pritegnili tudi ilirska perunika, materina dušica, gozdna jagoda, rešeljika, navadna kutina, ruj, navadni brin, jelša, hrast in gaber.Izgovor in oblike
1. gojena ali divje rastoča rastlina z zelenimi ali belimi pokončnimi poganjki z luskastim vrhom; primerjaj lat.AsparagusSINONIMI:špargeljV ljudskem zdravilstvu je znana korenika gojenega beluša. Posušena je uporabna za pripravo poparka.
1.1. navadno v množinipoganjek te rastline, zlasti kot hrana, jedSINONIMI:špargeljZeleni beluši imajo slajši okus, vsebujejo veliko vitaminov in jih pred kuhanjem ni treba lupiti.
Stalne zvezedivji beluš 1. grmičast beluš s tanjšimi, pokončnimi zelenimi poganjki; primerjaj lat.Asparagus acutifoliusSINONIMI:divji špargelj, iz botanikeostrolistni belušDivji beluši rastejo v Evropi, Aziji in severozahodni Afriki na suhih travnikih, peščinah, apnenčastih skalovjih in pobočjih ognjenikov.1.1 navadno v množinipoganjek te rastline, zlasti kot hrana, jedSINONIMI:divji špargeljSledila je rižota s škampi in divjimi beluši, ljubitelji mesa so bili veseli puranovega zrezka z omako.ostrolistni beluš iz botanikegrmičast beluš s tanjšimi, pokončnimi zelenimi poganjki; primerjaj lat.Asparagus acutifoliusSINONIMI:divji beluš, divji špargeljOstrolistni beluš ali po domače divji špargelj je samonikli sorodnik podobno zdravilnega gojenega beluša.Etimologija↑bel - več ...
1. gojena ali divje rastoča rastlina z zelenimi ali belimi pokončnimi poganjki z luskastim vrhom
1. ki nima več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.1. ki ima odstranjene neuporabne, neužitne dele
1. narediti, povzročiti, da kje ni več umazanije, odpadkov, neželenih snovi
1.2. odstraniti neuporabne, neužitne dele hrane, živil
1. odliti počasi in navadno v manjših količinah
1.1. s takim odlivanjem odstraniti tekočino s česa
eSSKJ: Slovar slovenskega knjižnega jezika 2016, www.fran.si, dostop 23. 11. 2024.