Slovensko gradivo | ||
kvȃs -a m lat.‛fermentum’ (16. stol.), kvȃsovka, kvasílo, kváša, kvásiti, prekvásiti, prekvášati. | ||
Razlaga | ||
Enako je stcslovan. kvasъ ‛kvas, kislo testo, vrsta kisle pijače’, hrv., srb. kvȃs ‛kvas’, rus. kvás ‛vrsta kisle pijače (na suhem kruhu kvašena voda)’ (zakváska ‛kvas’), češ. kvas ‛kvas, vrsta kisle pijače’. Pslovan. *kvȃsъ se je razvilo iz ide. *ku̯ah2tso- (ali *ku̯āth2so-) ‛kvas, sredstvo za fermentacijo’, iz česar je izpeljano še lat. cāseus ‛sir’. Dalje je sorodno let. kûsât ‛vreti’, stind. kváthati ‛vre, kipi’, got. ƕaþō ‛pena’, vse iz ide. baze *ku̯ah2t-, *ku̯ath2- ‛spuščati mehurčke, vreti, kisati se, fermentirati, gniti’ (Be II, 116, ES XIII, 153, Po, 627 s., LIV, 332). | ||
Povezani iztočnici | ||
Glej tudi kȋsati1, kásen. |
Samostojni izpis sestavka
Slovenski etimološki slovar³