| |
| Slovensko gradivo |
| |
| ragȗ -ja m ‛gostejša dušena jed iz (kosov) mesa z dodatkom blagih začimb’ = novolat.‛ius carneum’ (20. stol.). |
| |
| Razlaga |
| |
| Tujka, prevzeta (eventualno prek nem. Ragout) iz frc. ragoût ‛začinjena mesna ali ribja obara, ragu’, kar je izpeljanka iz frc. ragoûter ‛zbujati tek’, to pa je sestavljeno iz frc. re- ‛ponovno, znova’ in goûter (*agoûter) ‛okušati, poskusiti’, izpeljanke iz goût ‛okus’ < lat. gustus ‛okus’ (Kl, 579, LaÉ, 628, 349 s.). |
| |
| Povezana iztočnica |
| |
| Glej tudi degustácija. |
SNOJ, Marko, Slovenski etimološki slovar³, www.fran.si, dostop 29. 11. 2024.